Història de la Festa Major i el Corpus

La Festa Major se celebra històricament al voltant de la festa de les marededeus trobades, el 8 de setembre. Els seus orígens es remunten a l’any 1653 quan els cònsols de la ciutat van fer vot de poble a la Mare de Déu del Claustre per tal que alliberés la ciutat de la pesta. Acomplert el miracle es declarà patrona de la ciutat, instituint una solemne processó a perpetuïtat cada 8 de setembre.

Tots els improperis que des del segle XIV desfilaven a la processó del Corpus es recuperaren o s’introduïren de nou a la processó. Les festes en honor a la Mare de Déu del Claustre van passar a ser la festa principal de la ciutat. Així ho demostren els primers programes que trobem sobre la festa. L’any 1675 la celebració durava tres dies amb el mateix esquema que en l’actualitat.

La Pujada

La festa però ha viscut moments difícils, com la supressió dels gegants a les processons o la crema de part de les comparses durant la guerra civil. Moments que han posat a prova la continuïtat de la tradició. Així i tot, els solsonins han continuat treballant i mantenint la celebració. La falta de portadors, com s’anomena tradicionalment a tots aquells que porten els gegants, ha suscitat greus problemes al llarg dels anys. Al segle XVIII era corrent llogar portadors d’altres viles de Catalunya i ja al segle XX era un ofici més dins la ciutat. Amb la fi del franquisme i la recuperació de la democràcia la Festa es popularitzà i els portadors a sou van passar a ser solsonins que no rebien res a canvi.

És tradicional sentir a dir que, a Solsona, els gegants només surten quan és festa, i és cert. La manifestació es pot veure únicament i exclusivament durant la Festa Major i el Corpus, o en alguna altra ocasió que les tres entitats considerin d’especial rellevància. El Corpus solsoní va ser un dels pioners del Principat. Ja a l’any 1331 apareix la Capella del Corpus Xti i al cap d’un segle eren molt tradicionals els jocs del Corpus, que consistien en un seguit d’evolucions i grups que representaven escenes bíbliques i del santoral popular. El Corpus va ser una de les festes principals, juntament amb la festivitat del 15 d’Agost, fins que al segle XVII van donar pas a les Festes del Claustre.

Els Improperis

Al llarg dels segles s’han succeït actes i celebracions rellevants on s’ha fet Festa Major Extraordinària. En nou ocasions en honor a la Mare de Déu del Claustre i la resta, diferents celebracions com els 400 anys de ciutat i de bisbat, entrades de nous bisbes, arribades de presidents de la Generalitat ...

La Festa Major de Solsona ha esdevingut al llarg dels segles un dels conjunts més complets i rellevants del conjunt del panorama festiu català. La celebració religiosa també ha donat pas a una multitud d’actes que impregnen l’ambient de la ciutat la primera quinzena de setembre, acompanyant els actes històrics de la Festa.

De les primeres sortides de les comparses a la processó se’n derivaren les pujades i baixades per acompanyar les autoritats als actes religiosos, punt central de la festa, creant així una manifestació cultural de primer odre avui declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya segons les bases de la UNESCO. La Festa Major de Solsona no és un conjunt folklòric ni tampoc una exhibició sinó la celebració d’un ritual i uns actes d’una ciutat entregada, generació rere generació, a la Festa.

3 de setembre de 2015 | Geganters de Solsona | Disseny i programació: Edgar Riu