L'agrupació avui

Actualment l’agrupació de geganters de la ciutat de Solsona continua treballant per la difusió, la recerca i, sobretot, pel respecte cap a la festa vetllant pel seu correcte i tradicional desenvolupament, entenent que la riquesa de la manifestació rau, precisament, en la seva concreció i peculiaritat.

La figura del president s’anomena Macip Major, fent referència als organitzadors tradicionals de les festes dels barris a Solsona. La resta de vocals són anomenats macips i executen distintes tasques dins l’entitat. Des de la seva fundació han tingut la distinció de Macips Majors cinc persones; Jaume Cuadrench i Bertran (1982-1986), Josep Pujol i Montaner (1986-1989), Jaume Caballol i Guilanyà (1989-1998), Víctor Pisa i Vilaseca (1998-2005) i Pere Cuadrench i Tripiana (2005-).

La Junta actual de l'Agrupació

Durant l’any solen ser freqüents les assemblees extraordinàries per tal de debatre sobre temes referents a la gestió dels improperis com també és corrent efectuar reunions de protocol amb l’Ajuntament i la Vint-i-quatrena. De totes maneres els moments més especials es donen durant els dies previs a la Festa Major quan a la placeta del Consell Comarcal s’assagen i s’ensenyen les danses a tots aquells que en volen ser partícips.

Un altre moment peculiar i definitori de l’entitat és el Sopar de Geganters. De bon començament es feien dos sopars, un per Corpus i un altre més nombrós per la Festa Major, que és el que actualment se celebra. S’aprofita aquest acte per fer balanç de la festa i agrair la tasca d’aquells socis que han treballat per l’entitat, mentre s’amaneix amb alguna que altra ballada original per part dels geganters. Així i tot no és l’únic acte culinari de la nostra festa, els geganters assisteixen de bon matí al tradicional esmorzar de coca i barreja a les portes de l’Ajuntament, com també en el vermut que ofereix l’Ajuntament cada migdia de Festa Major, tradició que prové d’un antic costum anomenat Oferiment d’un vi d’Honor que l’alcalde regalava a les autoritats que concorrien la ciutat durant els dies de les Festes del Claustre.


“Els portadors transcorren per la festa i deixen en el gegant el seu alè i el seu secret, l’improperi recull el relleu i espera la següent nissaga per transmetre els somnis, les pors i les il·lusions d’ algú que ja no hi és però és manté viu en la mirada de vidre d’aquella geganta...És manté present en totes i cada una de les plomes de l’àliga...”

Composició de la Junta Directiva

3 de setembre de 2015 | Geganters de Solsona | Disseny i programació: Edgar Riu