Els geganters

La història del folklore Solsoní i dels seus portadors és centenària. No obstant això, podem remuntar-nos a la festa de la Coronació, de la qual es van complir 50 anys el 7 d’Octubre de 2006, per tal d’entendre la història recent de l’Agrupació de geganters i de la festa.

Aquesta efemèride va suposar un impuls essencial pels nostres improperis, ja que cal recordar que va ser quan es restauraren la major part dels elements, alguns val a dir que amb no massa encert. Malgrat això, aquest fet va justificar, uns anys més tard, la creació de les dues parelles de gegants per part de Casserras.

Els antics gegants, que es cremaren durant la guerra civil, eren recordats amb nostàlgia i romanticisme fins al punt que els magnífics gegants construïts per la Casa Bolsera de Barcelona el 1940 no van acabar de ser massa valorats. En el programa de Festa Major de 1942 llegim “Si en nuestra ciudad los gigantones anteriores fueron pasto de las llamas en tiempo marxista, tenemos ya otros muy elegantes” i referint-se al gegant vell “bastante parecido a su predecesor, famoso por su mèrito artístico” Aquest fet va propiciar que fossin substituïts al cap de poc en el marc que conferia una festa com la Coronació.

1956 - Els gegants en el 25è aniversari de la Coronació

No obstant això, encara més rellevant va ser la celebració del 25è aniversari de la Coronació, doncs va suposar la confirmació i restauració definitiva del nostre patrimoni folklòric. L’Agrupació de geganters fou convocada per la Vint-i-quatrena i l’Ajuntament per tal d’organitzar la festa al carrer, comprometent-se a realitzar l’enramada a la Plaça Major i a recuperar el ball dels nans. Va ser llavors quan Josep Dalmau realitzà la l'última coreografia que restava per completar l’exhibició de ballets que avui podem contemplar a la plaça Major.

Resulta just doncs recordar totes aquelles persones que han estat vinculades amb el fet geganter a Solsona, molt abans de la creació de l’Agrupació de Geganters, des dels artistes escultors als compositors i músics i, per descomptat, totes aquelles persones anònimes que han sabut dansar els nostres improperis des fa tants anys, essent la exhibició folklòrica un referent, no només pel valor purament artístic i compositiu, sinó al mateix temps per ésser un dels pocs indrets on és té una cura especial per la correcta execució dels “ballets” o els pasdobles.

3 de setembre de 2015 | Geganters de Solsona | Disseny i programació: Edgar Riu