L’Àliga

És un dels improperis amb més simbolisme de Solsona, doncs antigament sembla que només les poblacions amb títol de ciutat tenien el privilegi de posseir aquest element folklòric.

El títol de ciutat fou concedit a Solsona el 1594, però la primera referència escrita sobre l’Àliga és de 1676.

Al segle XVIII es troben les últimes dades escrites sobre l’Àliga i no torna a fer aparició fins el 1956 quan ,en motiu de la Coronació de la Mare de Déu del Claustre, l’Ajuntament paga la construcció de l’actual Àliga a Francesc Voltes, juntament amb dos Aligons.

El mateix any, mossèn Antoni Muntada compon un ballet per a l’Àliga i els dos Aligons.

L'Àliga

Cap a 1970, l’Àliga i els Aligons deixen de sortir i queden abandonats. Amb el naixement de l’actual moviment geganter, es decideix recuperar la sortida de l’Àliga i així es duu a terme durant el Corpus de 1979.

Per l’ocasió s’estrena un nou ball, solemne i majestuós, per a l’Àliga sola, amb música de Joan Roure i coreografia de Josep Dalmau.

Manel Casserras també s’encarrega de restaurar l’àliga i de realitzar uns canvis en la seva fisonomia.

De tot el principat, l’Àliga solsonina és una de les poques que conserva la seva funció original, la de ballar davant d’una autoritat per a tal de rendir-li homenatge. Fer ballar l’Àliga davant d’una personalitat equival a entregar-li les claus de la ciutat.

3 de setembre de 2015 | Geganters de Solsona | Disseny i programació: Edgar Riu