El Ball de Bastons

A Solsona apareix el Ball de Bastons l’any 1680, quan uns nens de Sanahuja anaren expressament a realitzar balls i danses a la processó de la Mare de Déu del Claustre d’aquella Festa Major.

A principis del segle XVIII ja són nens de Solsona els qui realitzen els diferents balls.

La tasca del Ball de Bastons era la de ballar a les processons acompanyant així la Mare de Déu del Claustre, doncs es creu que una de les seves funcions era la de fer de patges de la patrona de la ciutat.

El Ball de Bastons realitzant els seus balls

Les danses que realitzaven també les acostumaven a executar per carrers, places, fondes i cases particulars recaptant diners.

El 1934 passen a fer els seus balls a la plaça Major, en la reestructuració dels ballets que es fa en aquell any. Dels ballets actualment se’n conserven cinc que són el Xirimicotet, Jugarem a córrer, Rigodons, Soldevila i la Tombarella. Algunes de les cançons de les danses tenen lletra pròpia.

En el darrer ball, cada ballador diu un petit vers de quatre estrofes. Després s’amunteguen tots i el més petit de la colla s’enfila damunt dels seus companys i cridant, diu el darrer vers:

“Amb veu ben alta cridem,
visca la ciutat de Solsona,
i visca la nostra patrona,
del Claustre Mare de Déu!”

Aleshores baixa realitzant una tombarella o catitomba, acompanyada d’un fort aplaudiment per part de la gent que hi ha a la plaça. Es tracta d’un dels moments més simbòlics de la Festa.

La indumentària dels balladors té orígens molt antics. Es tracta d’una jaqueta vermella de domàs, camisa i pantalons blancs, faldilles blaves que es porten per sobre dels pantalons, cascavells als camals, espardenyes de tres brencs blancs, un parell de bastons vermells i un barret daurat de llauna amb unes cintes de colors penjants.

La vestimenta canvia en l’abanderat, que du jaqueta blava, faldilla vermella, barret platejat i en lloc de dur bastons, porta una bandera de domàs grana.

A part de realitzar els ballets també acompanyen a la comitiva durant els passacarrers picant al so de la música dels pasdobles. Un dels moments més especials és quan acompanyen ells sols a la Corporació Municipal al cant de la Salve i al subsegüent Castell de Focs, al vespre de la vigília de la Festa Major.

A partir de 1998 les nenes poden entrar a ballar el Ball de Bastons.

3 de setembre de 2015 | Geganters de Solsona | Disseny i programació: Edgar Riu