El Bou

L’aparició del Bou a Solsona té lloc a finals del segle XVIII en motiu de l’arribada d’un nou bisbe a la ciutat. Els documents, però, no precisen de quin any concret es tracta, però tot apunta que seria l’any 1773 o el 1793.

El 1815 el Bou es realitza de nou i al cap de poc temps, el 1844, es tornarà a construir.

Al llarg del temps va patint restauracions i, juntament amb el Drac i la Mulassa, se salva de la crema de la resta d’elements folklòrics que va tenir lloc a l’acabar la Guerra Civil, el 1939.

Per la Coronació de la Mare de Déu del Claustre, el 1956, es fa un nou Bou construït per Manel Casserras, tractant-se de la primera figura folklòrica realitzada per l’artista solsoní.

A partir d’aleshores, el Bou duu un element per poder subjectar els fuets a l’hora d’encendre’ls. Fins al moment eren lligats amb cordills a la banya.

El Bou

Els últims anys ha estat un element dut per gent jove que el porta corrent a gran velocitat, cosa que en alguna ocasió ha produït xocs contra un altre element o caigudes a terra, amb la qual cosa ha patit diferents desperfectes.

Arran de l’accident de 1992 que va deixar desfigurat l’improperi, Manel Casserras aprofità per realitzar l’actual Bou estrenat el Corpus de 1993, recuperant l’aspecte que tenia el d’abans de 1956.

El Bou forma part del bestiari de foc, juntament amb la Mulassa i el Drac, i s’encarreguen de tirar fuets a la plaça Major abans del pas de la resta de la comitiva per la mateixa plaça.

3 de setembre de 2015 | Geganters de Solsona | Disseny i programació: Edgar Riu