Els Cavallets

El mateix any que apareix el Drac també ho fan els Cavallets a Solsona. El 1692 es troba la primera referència escrita sobre aquests elements.

A diferents llocs de Catalunya la majoria de Cavallets venen a representar una lluita entre moros i cristians. No és el cas solsoní on en el seu ballet simbolitza un domini de les cavalleries o bé una festa de cavallers a l’estil d’un antic torneig.

Els Cavallets realitzant els seus balls

El seu ball es creà el 1934, quan per primera vegada s’estructuren tots els balls existents al moment i es realitzen a la plaça Major.

El 1909 desapareixen a causa d’una tronada d’estiu que els va caure a sobre quan estaven assecant-se d’una reparació a dalt d’un terrat. No es recuperen fins el 1934 que s’encarrega la seva construcció a la casa Ingenio de Barcelona.

Com molts altres improperis són cremats durant la Guerra Civil i el 1940 es tornaran a fer de nou.

Els actuals Cavallets són de 1994, de menor pes i que van substituir els anteriors.

Històricament és una comparseria que era formada per nens i no és fins el 1998 que es va permetre l’accés de les nenes per poder portar els Cavallets.

Actualment hi ha tretze portadors dels Cavallets, tot i que a l’hora d’executar el ballet són nou els que el realitzen.

Els Cavallets

La vestimenta que duen els portadors és del mateix tipus que es duia en els seus orígens. Es tracta de jaquetes blaves, llances i barret de tres puntes a l’estil del segle XVIII. L’abanderat del grup porta la jaqueta de color vermell i es diferencia també pel color blanc del seu cavall.

3 de setembre de 2015 | Geganters de Solsona | Disseny i programació: Edgar Riu