El Drac

El Drac és l’improperi més antic de tot el conjunt d’elements folklòrics. La seva primera referència és de 1692 i des d’aleshores no es té constància que s’hagi tornat a fer de nou en alguna ocasió.

En les antigues processons de Corpus, el Drac simbolitzava l’infern; més tard se l’identificà també amb epidèmies, plagues i la maldat.

Durant els anys ha anat patint diferents reparacions, la més destacada, però, és la de 1962 a càrrec de Manel Casserras que li afegí l’espinada i també li canvià les ales que duia per unes més escaients per a la figura.

El 1980 es crea el Ball del Drac per Corpus. La música anà a càrrec del mestre Joan Roure i la coreografia de Josep Dalmau. Aquest ball es va crear de nou per donar més contingut al conjunt de ballets tradicionals i també per potenciar el bestiari de foc.

El Drac en el moment final del seu ballet

El ballet presenta uns moviments lents, però al final la música s’accelera i acaba amb un esclat de petards, encessos automàticament mitjançant un mecanisme que té instal·lat a l’interior.

El Drac, juntament amb el Bou i la Mulassa, executa la Roda de Foc que té lloc abans de cada exhibició dels ballets i també després del Ball del Drac que es realitza a la nit de Corpus.

3 de setembre de 2015 | Geganters de Solsona | Disseny i programació: Edgar Riu