La Mulassa

La Mulassa de Solsona apareix per primera vegada l’any 1691 i des de la seva aparició ha estat un element vinculat amb el foc.

La seva llargada permet que pugui ser duta per dues persones i s’encarrega de tirar fuets en les Rodes de Foc que tenen lloc per Corpus i Festa Major.

La Mulassa a la Plaça Major

La peculiaritat d’aquesta figura és que va cavalcada, essent així la única Mulassa de Catalunya que va muntada per un personatge. El genet és l’Antoniu Ricu, solsoní, que segons la llegenda, anà a fer les Amèriques i en tornà ben pobre. Com a burla, un personatge va aparèixer damunt la Mulassa batejat amb un nom que fes al·lusió al fet succeït.

Hi ha una altra llegenda contada a Solsona en la qual l’Antoniu Ricu i la Mulassa, amb l’ajut dels cavallets, van vèncer el Drac que tenia atemorida tota la comarca.

Originalment l’Antoniu Ricu anava vestit de mosqueter, però el 1917 apareix vestit de militar de l’època i així continuà fins el 1956 que tornà a recuperar l’antiga indumentària. Malgrat els canvis de vestuari sempre ha dut una espasa i se l’ha representat fumant.

El cap de la Mulassa ha patit modificacions al llarg del temps. El 1981 es decideix fer una restauració a fons de l’improperi i es substitueix el cap antic per l’actual, reduint així el pes de l’element folklòric i donant-li un major equilibri. També s’aprofita per canviar la fisonomia de l’Antoniu Ricu que és la que actualment té.

Els actuals vestits, tan de la Mulassa com del seu genet, són de 2002.

3 de setembre de 2015 | Geganters de Solsona | Disseny i programació: Edgar Riu