Els Óssos

L’any 1727 apareixen dos óssos al conjunt d’elements folklòrics solsonins en motiu de la festa de la translació de la patrona de la ciutat a l’altar actual.

La seva aparició es produeix molt abans que qualsevol nan o capgròs de Catalunya.

Tanmateix el seu origen sembla que és molt més antic. Els Óssos estan relacionats amb una de les representacions d’escenes de la vida dels sants que tenien lloc per Corpus a la plaça de l’Església cap al segle XV, en els denominats “Jocs de Corpus”. Haurien format part de l’escena que representava la vida de Sant Julià, patró dels caçadors. Segons sembla els Óssos executaven una dansa al so d’un flabiol.

El model de fang original amb el qual es van realitzar els Óssos de 1727 encara es conserva.

El ball dels Óssos

Desapareixen el 1909 a causa d’un temporal que els caigué a sobre i els desfigurà quan s’assecaven en un terrat de les restauracions que els havien fet.

El 1940 es tornen a recuperar, realitzant dos Óssos de color gris. El 1956 se’n fan dos més, de color marró fosc.

El mateix any també es compon un ballet per als quatre óssos, que es feu molts pocs anys per la falta de coordinació que hi havia i també per la dificultat que comportava pels balladors que eren els nens que els duien pels passacarrers. La música de la dansa és una música antiga ja relacionada amb aquests improperis.

L’any 1979, per la Festa Major, es fa un nou ball amb coreografia de Josep Dalmau i amb les correccions musicals de l’antic ball per part de Joan Roure. Manel Casserras aprofitarà per repassar a fons els caps dels Óssos i confeccionar els vestits actuals. Els dos Óssos grisos passen a ser de color marró fosc.

El ballet actual representa la tasca que antiguament tenien assignada, la d’obrir pas a les processons encapçalant la comitiva. És per això que en el ball, amb els seus garrots, van picant a terra simulant fer espai a la plaça perquè la resta d’elements puguin ballar.

3 de setembre de 2015 | Geganters de Solsona | Disseny i programació: Edgar Riu