Els Trabucaires

Els trabucaires són un dels elements folklòrics més destacats de la ciutat. Tot i que la seva activitat és àmplia i les seves actuacions no és limiten durant el Corpus i la Festa Major, mantenen un lligam estret amb aquestes festivitats.

L’origen dels Trabucaires al Solsonès no és conegut del tot. El més probable és que els Trabucaires formessin part de la guàrdia o exèrcit dels senyors feudals. Amb el temps van esdevenir un grup folklòric a disposició dels més rics per acompanyar-los en les seves comitives tot disparant amb els trabucs anunciant així la seva arribada a un indret.

Els Trabucaires

Aquesta tradició però, s’ha conservat gracies a les Caramelles d’arreu de la comarca on les colles de caramellaires tenien els seus propis trabucaires encarregats d’anunciar amb els seus tirs d’aquets l’arribada de les colles a les cases de pagès.

A Solsona se sap que al segle XVI els trabucaires participaven a la Festa Major. El 1687 hi ha una primera referència escrita on s’anoten les despeses que ocasiona la pólvora per galejar durant la Festa Major. Aquesta funció de galejar continua sent actualment la missió dels trabucaires.

La seva activitat durant la Festa Major i el Corpus s’inicia a primera hora del matí quan realitzen una circumval·lació de les antigues muralles del nucli antic solsoní tot disparant els seus tirs. També acompanyen a la Comitiva Consistorial formant part de la mateixa a les pujades i baixades i galegen amb els trabucs quan té lloc la sortida de la imatge de la Mare de Déu del Claustre durant l’homenatge a la patrona de la ciutat a la tarda del 8 de setembre.

Els Trabucaires preparant la Tronada

Actualment, una de la seves funcions principals és l’elaboració de la Tronada de Solsona. Es tracta d’una regatera de pólvora on a sobre s’hi col·loquen trons. Comença a la meitat del carrer de Sant Miquel i acaba amb una trifurcació a la plaça Major. S’encén per un dels extrems i el seu foc va avançant fent petar tots els trons que hi ha pel rec de pólvora. Se sap que des d’antic la tronada s’encén a Solsona durant la Festa Major, essent actualment encesa a les vigílies de Festa Major i Corpus al migdia i al final de cada exhibició del conjunt de ballets tradicionals.

3 de setembre de 2015 | Geganters de Solsona | Disseny i programació: Edgar Riu